Szczupieńczyk indyjski

Terytorium występowania:
 Azja południowo-wschodnia - Indie, Tajlandia, Borma, Półwysep Malajski, Sumatra, Borneo, Jawa.
Cechy wyglądu:
 Na podstawie róznie ubarwionych błon płetwowych wyróżniono szereg lokalnych odmian barwnych.
Usposobienie:
   Spokojna, ale agresywna wewnątrzgatunkowo. Najlepiej trzymać pojedyncze egzemplarze lub w parch. Nie powinno łączyć się z mniejszymi rybami. 
Wymagania:
 Wymaga zbiornika o długości conajmniej 50cm. Podłoże ciemne. Akwarium częściowo zaciemnione przez pływające rośliny. Dekoracje z kamieni, korzeni, łupin orzecha kokosowego i bambusa. Akwarium musi być szczelnie przykryte, ponieważ ryby mogą wyskakiwać z wody. Ryba polecana dla początkujących akwarystów.
   Temperatura wody: 22-26°C, pH - 6 - 7,5 miękka do średnio twardej 4 - 12°n.

Pokarm:
 Wszystkożerna. Najchętniej zjada żywe owady, na które poluje wyskakując z wody. 
Rozmnażanie:
 Zbiornik z niskim poziomem wody i obsadzony drobnopierzastymi roślinami. Ikra skadana na roślinach. Tarło trwa do 14 dni. Samica składa przez ten czas do 300 ziaren ikry. Wylęg po około 14 dniach, wtedy rodziców należy odłowić, ponieważ mogą zjadać młode. Młode należy karmić dafnią, oczlikiem i cyklopem. Szybko rosną.

Share in Facebook
Tweet it!